Fijn gekruide en gesmoorde kip met kentjoer (Opor Ayam)

Benodigdheden

Kentjoer is het perfecte kruid voor een heerlijk Opor Ayam recept. De gesmoorde kip zal de kentjoer en andere kruiden diep van binnen opnemen wat zorgt voor een rijke smaakervaring. Dit recept is geschikt voor 4 personen! Je hebt het volgende nodig:

Kentjoer.nl

Ingrediënten

  • 1 kip (ongeveer een pond)
  • 0,5 L dunne santen
  • 1 eetlepel tamarindewater
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 5 sjalotjes
  • 2 rode, Spaanse pepers
  • 1 theelepel kentjoer
  • 1 schijf laos
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 2 tenen knoflook
  • 5 kemerinoten
  • 1 theelepel verkuimelde trasi
  • 2 limoenblaadjes
  • 1 halve theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel zout

Snijd de kip in stukken en bak deze voor in olie of een voorverwarmde oven. Ze moeten een gelige gloed krijgen. Terwijl de kip aan het aanbruinen is kan je de kruidenmix gaan maken.

Doe alle kruiden op de limoenblaadjes na in een kom om fijn te stampen. Voeg het mengsel na het fijnstampen in een pan en laat het in 3 eetlepels zonnebloemolie aanfruiten. Blus hierna het kruidenmengsel af met het tamarindewater en de dunne santen. Roer hierna alles goed door elkaar en breng het aan de kook.

Voeg de gebakken stukken kip en limoenblaadjes bij de rest van het geheel en schep regelmatig om op een laag vuur. Hierdoor zal de kip ingekookt worden met de saus, en zal de saus de oliën van de kip opnemen. Je Opor Ayam is nu klaar!

Als je nog wat extra smaak wil toevoegen, kan je nog een extra theelepel zout toevoegen of een bouillonblokje met een klein beetje suiker.

Advertenties

Adverteerders